Terkini

DBKL keluarkan 21 notis kompaun kepada pemandu ingkar undang-undang lalu lintas

DEWAN Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) melakukan tindakan kompaun terhadap pemandu kenderaan yang melakukan pelbagai kesalahan lalu lintas di Jalan Ampang, Kuala Lumpur pada tengah hari Rabu.

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan DBKL, antara kesalahan yang dilakukan termasuk menggunakan lorong khas untuk kenderaan awam dan ingkar arahan pihak berkuasa melalui papan tanda pemberitahuan dan isyarat lalu lintas jalan.

“Lorong khas yang disedikan di laluan utama sekitar pusat bandar Kuala Lumpur sepatutnya digunakan oleh kenderaan awam seperti bas dan teksi, namun masih terdapat sebahagian kenderaan persendirian yang menggunakannya,” kata kenyataan DBKL.

Kesemua 21 tindakan kompaun yang diberikan adalah menerusi Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan Kaedah-kaedah Lalu Lintas Jalan 1959.

Dalam pada itu, DBKL turut menyeru pengguna jalan raya untuk mematuhi peraturan dan isyarat lalu lintas yang telah ditetapkan pihak berkuasa untuk menghindari tindakan undang-undang dikenakan terhadap mereka.

Tindakan Khas Lalulintas (Lorong Bas dan Teksi) tersebut merupakan inisiatif dilaksanakan oleh DBKL menerusi Pegawai Warden Trafik Jabatan Pengauatkuasaan. — KL Viral

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top