Terkini

KTB Kampung Bohol perlu dinaik taraf segera, elak banjir berulang

USAHA menaik taraf Kolam Takungan Banjir (KTB) Kampung Bohol, Kuala Lumpur perlu dilakukan segera untuk mengelakkan risiko banjir berulang.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Wilayah Persekutuan), Dr Zaliha Mustafa menyampaikan kenyataan tersebut ketika membuat lawatan di KTB tersebut pada Isnin.

“Dengan menaik taraf KTB Kampung Bohol, ia akan meningkatkan kapasiti takungan air sebanyak 600 peratus daripada 150,00 meter padu air kepada 1.15 juta meter padu air berkedalaman 6 meter.

“Projek menaik taraf KTB Kampung Bohol ini dijangkakan akan mengambil masa selama lima bulan untuk disiapkan bagi menghadapi monsur timur laut,” katanya menerusi kenyataan.

Dalam pada itu, Zaliha turut menekankan bahawa tiada sebarang cadangan pembangunan akan dilaksanakan sehingga KTB di kampung berkenaan menepati semua spesifikasi yang ditetapkan oleh Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) serta dapat berfungsi dengan baik.

Zaliha turut berpeluang mendengar penerangan dari pemegang taruh dan Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok serta wakil penduduk mengenai isu banjir di kawasan tersebut.

Beliau menghargai pandangan yang diterima dan memahami setiap keluhan yang membelenggui penduduk di sana.

Turut hadir di lawatan tersebut, Ahli Parlimen Cheras, Tan Kok Wai. — KL Viral

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top