Terkini

‘Warna bendera salah, Logo Olimpik pun salah’ -warganet luah rasa kecewa dengan baju rasmi negara menjelang Olimpik Paris 2024

SEJAK Isnin, laman media sosial tular dengan pakaian rasmi atlet negara di pentas Olimpik Paris 2024 yang mencetuskan kontroversi dalam kalangan masyarakat di Malaysia selepas diumumkan ketika penutupan Hari Olimpik pada Ahad.

Rata-rata warganet meluahkan rasa kecewa dengan pemilihan corak dan warna yang dikatakan tidak setaraf dengan negara-negara lain yang turut menyertai Olimpik Paris 2024 seperti negara Perancis dan Kanada.

Sesetengah warganet menggesa pihak bertanggungjawab untuk mengambil tindakan dan menukar rekaan baju tersebut sebelum bermulanya Olimpik Paris 2024 itu secara rasmi pada 26 Julai ini.

Namun, ada sesetengah individu yang menyokong pilihan pemakaian tersebut dan menganggap bahawa Olimpik bukan acara peragaan fesyen malah ianya acara sukan yang mementingkan kilawan pingat berbanding pemakaian yang menonjol.

“Memang lah bukan peragaan fesyen. Tapi atlet pergi bawak imej negara. Dengan warna bendera Malaysia yang salah, logo Olimpik pun salah. Kalau pakai pemahaman abang ni, sama aje lah kalau kontinjen negara nanti pergi pakai baju pagoda je,” ujar pengguna @shyafiqdzulkfli di laman X.

“Berjuta ke habis kalau labur untuk reka baju yang cantik sikit? Semenggah la sikit. Ini olympic, bukannya SUKMA. Tak suruh Bernard Chandran reka pun. Warna bendera, ring olympic, aduhai. Macam pertama kali je masuk Olympic,” jelas @CrucioImperio1

Sebelum ini, warna serta corak yang diperagakan atlet-atlet Malaysia pernah mencetuskan fenemona semasa hadir di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sebelum berangkat ke bumi matahari terbit, Jepun sekaligus ketika perarakan masuk atlet-atlet Olimpik di majlis pembukaan Olimpik Tokyo 2020.

Seperti di Olimpik Tokyo, kotinjen Malaysia mencuri tumpuan ketika memperagakan persalinan yang bertemakan pahlawan semasa perbarisan upacara pembukaan.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top