Terkini

50 tan barangan bantuan kemanusiaan dihantar ke Palestin Jumaat ini

Kira-kira 50 tan barangan bantuan kemanusiaan bernilai RM7 juta yang disumbangkan pelbagai pihak menerusi Ops Ihsan akan dihantar ke Palestin selewat-lewatnya Jumaat ini, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar.

Mohd Na’im berkata antara barangan bantuan yang akan dihantar melalui Mesir untuk ke Palestin ialah ubat-ubatan, barangan keperluan bayi, selimut dan makanan.

Beliau berkata bantuan kemanusiaan itu diselaraskan oleh beberapa badan bukan kerajaan (NGO) termasuk Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dan Global Peace Misson (GPM) Malaysia, yang kini sedang menunggu kebenaran kerajaan Mesir untuk menghantar sumbangan tersebut melalui pintu sempadan Rafah di Mesir.

“Insya-Allah, apabila sampai di pintu sempadan Rafah, ia akan diselaraskan oleh NGO yang ada di sana untuk pastikan bantuan ini sampai kepada saudara-saudara kita di Palestin,” katanya kepada media selepas melawat pusat pengumpulan barangan bantuan kemanusiaan Palestin di gudang MAPIM di sini hari ini.

Pada sesi lawatan tersebut, Mohd Na’im turut menyerahkan sumbangan RM100,000 daripada Lembaga Tabung Haji kepada MAPIM bagi pembelian bekalan perubatan untuk rakyat Palestin.

Pelbagai

Scroll to Top