Terkini

Budak ditemukan tidak berpakaian, dikurung dalam tandas: Bapa dan teman wanita ditahan

Seorang kanak-kanak lelaki berusia lapan tahun yang menjadi mangsa dera ditemukan tidak bermaya, dibiarkan tidak berpakaian dan dikurung dalam tandas rumah keluarganya di Pulai, Jumaat lalu.

Nasib malang kanak-kanak itu disedari jiran yang kebetulan ke rumah keluarga mangsa untuk menumpang meletakkan barangan basah di dalam peti ais, Khamis lalu.

Jiran terbabit kemudian mengadu penduduk lain sebelum ia dirujuk kepada sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pihak polis.

Pengerusi Persatuan Penduduk India Kangkar Pulai, N Batma Rajan berkata, sebaik menerima maklumat pihaknya berusaha meninjau keadaan mangsa dan mendapatkan penjelasan penghuni kediaman, namun gagal.

Susulan itu, katanya, dia bersama Pengasas I Care Community Centre, M Caren Nantheny, menghubungi polis dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

“Ketika menyelamatkan kanak-kanak itu, mangsa tidak bermaya, tidak berpakaian, menggigil dan tubuhnya terdapat kesan luka atau parut lama serta tapak kakinya cedera hingga sukar bergerak.

“Ketika itu, seorang wanita berusia 40-an dipercayai teman wanita bapa mangsa serta seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun yang juga anak wanita itu berada di rumah berkenaan. Bapa mangsa dipercayai bekerja sebagai pemandu van kilang tiada di rumah,” katanya.

N Batma berkata, berdasarkan apa yang diceritakan mangsa, kanak-kanak mendakwa sudah didera lebih enam bulan dengan kerap dikurung dalam tandas dan dihukum (didera), dengan alasan bersikap nakal serta gemar keluar rumah.

Sementara itu, Caren Nantheny berkata, pihaknya menghubungi ibu kandung mangsa yang tinggal di Kuala Selangor selepas kanak-kanak itu dirujuk ke Hospital Sultanah Aminah (HSA).

“Wanita itu mendakwa bekas suaminya membawa keluar mangsa dua tahun lalu dan dia gagal menghubunginya,” katanya.

Ketua Polis Daerah Iskandar Puteri, Asisten Komisioner Rahmat Ariffin mengesahkan menerima laporan mengenai kes itu dengan dua suspek ditahan untuk membantu siasatan.

Pelbagai

Scroll to Top