Terkini

Keputusan pindah Pasar Malam AU2 diketahui dalam masa terdekat – DBKL

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan memuktamadkan keputusan perpindahan peniaga Pasar Malam AU2 Keramat dalam waktu terdekat sebelum mereka diarahkan berbuat demikian pada Januari tahun depan.

Pengarah Eksekutif (Pembangunan Sosioekonomi) DBKL, Ismadi Sakirin berkata beberapa siri pertemuan dengan peniaga berkenaan telah dilakukan sejak tahun lepas dan penutupan tapak pasar malam itu perlu dilakukan kerana dikhuatiri mengganggu ketenteraman pihak lain selain terdapat projek pembangunan di sekitar kawasan tersebut.

“Pihak DBKL akan sekali lagi berjumpa dengan mereka (peniaga) dan keputusan maklum balas persetujuan berpindah akan dimaklumkan kemudian,” katanya kepada pemberita di Menara DBKL.

Pada Sabtu lepas, lebih 100 peniaga Pasar Malam AU2 Keramat mengadakan bantahan secara aman terhadap cadangan penutupan pasar malam yang telah beroperasi sejak 30 tahun lepas.

Ismadi berkata mengikut perancangan, pihak DBKL ada menyediakan lokasi alternatif kepada peniaga iaitu di Seksyen 10 Wangsa Maju, namun ia dibantah oleh sesetengah peniaga kerana mendakwa tapak baharu itu tidak berpotensi dan tidak akan mendapat sambutan.

“Jarak perjalanan antara tapak baharu dengan tapak asal Pasar Malam AU2 Keramat hanya memakan masa 10 hingga 15 minit sahaja, tetapi mungkin sudah biasa dengan tapak lama, mereka mendakwa tapak yang kita cadangkan itu kurang berpotensi.

“Ada satu tapak lain yang mereka (peniaga) cadangkan, tetapi penduduk sekitar pula mempunyai pandangan berbeza. Jadi DBKL kena mengambil kira pandangan semua pihak,” katanya.

Selain itu, Ismadi turut memaklumkan pihak DBKL juga memberi pilihan kepada peniaga Pasar Malam AU2 Keramat itu untuk mereka berniaga di tapak pasar malam lain di sekitar Kuala Lumpur. – BERNAMA

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top