Terkini

Mendiang ibu jadi inspirasi Susan Lankester jayakan watak Aileen dalam Rain Town

PELAKON yang berusia 61 tahun, Susan Lankester selami watak Aileen dalam filem Rain Town menjadikan mendiang ibunya yang meninggal dunia lima tahun lalu sebagai inspirasi bagi menjayakan naskhah tersebut dengan jayanya.

Susan menerima watak itu oleh kerana beliau tidak pernah menerima tawaran menjayakan watak sebagai seorang ibu filem arahan Tunku Mona Riza.

“Saya tidak pernah berlakon watak seorang ibu sebegini. Lima tahun lalu, saya kehilangan mak saya dan watak ini memang sungguh mencabar dan saya serapkan personaliti mak saya ke dalam watak Aileen,

“Banyak kali saya dan Mona berbincang untuk jayakan watak Aileen ini kerana wataknya yang begitu kompleks dan mengisahkan perjalanan seorang wanita. Selain itu, Aileen seorang ibu yang sanggup berkorban apa sahaja sebab dia sayangkan keluarganya,” ujarnya kepada KL VIRAL.

Tambahan, cabaran terbesar bagi Susan ialah beliau sedikit sensitif dan mudah untuk beremosi.

Beliau perlu menghadapi emosi sendiri supaya tidak terlalu terbawa-bawa apabila melakonkan watak tersebut.

Pada masa sama, Susan turut berkongsi keterujaan dapat berlakon dalam bahasa Kantonis.

Bagaimanapun, beliau perlu memastikan setiap perkataan yang disebut betul dan kelihatan realistik di mata penonton.

Selain daripada Susan, filem Rain Town turut dibintangi oleh Chew Kin Wah, Pauline Tan, Wilson Lee dan Fabian Loo yang bakal ditayangkan pada 8 Februari depan bersamaan dengan Tahun Baru Cina. — KL VIRAL

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top