Terkini

Kanak-kanak dikejar anjing liar, nyaris digilis kereta

GARA-gara melarikan diri daripada dikejar seekor anjing liar, seorang kanak-kanak nyaris digilis sebuah kenderaan berhampiran Kompleks Kastam Lumut di Sitiawan, Manjung pada Sabtu.

Menerusi rakaman video dari akaun ‘MALAYSIA MOST VIRAL’ di platform X memaparkan kanak-kanak tersebut dilihat melintas jalan raya dalam keadaan cemas sebelum bergesel dengan sebuah pacuan empat roda dan terjatuh di atas jalan.

Sebuah kenderaan dipercayai jenis Proton Wira yang berada di belakang kenderaan pacuan empat roda itu kemudiannya dilihat mengelak daripada menggilis kepala kanak-kanak berkenaan yang berada di dalam keadaan terkejut.

Kanak-kanak itu dilihat bangun dan melarikan diri dari lokasi berkenaan, manakala pemandu Proton Wira tersebut dan seorang penunggang motosikal, turut memberhentikan kenderaan masing-masing untuk melihat kanak-kanak itu.

Tinjauan di ruangan komen mendapati orang ramai mendesak agar ‘pencinta anjing’ agar menjaga haiwan liar berkenaan yang sering mengundang ancaman.

“Anjing liar patut kena tangkap dah ni, membahayakan orang,” kata pengguna @firkhry di X.

“Mana pencinta anjing liar? Auto jadi buta dan bodoh ke?,” kata pengguna @IleksLarh di X.

“Bagi makan nanti jinak lah, kata manusia yang sekadar hanya tahu komen di media sosial saja,” kata pengguna @insantakguna di X.

Difahamkan, setakat ini masih tiada maklumat lanjut mengenai lokasi kejadian, sekali gus menyukarkan pengguna media sosial lain untuk mengenal pasti Pihak Berkuasa Tempatan bertanggungjawab akan kehadiran haiwan liar berkenaan.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top