Terkini

Polis serbu dua pusat hiburan tiada lesen, 28 ditahan

Polis menahan 28 individu dalam serbuan di dua pusat hiburan di Jalan Ampang dan Jalan Sultan Ismail, pada tengah malam Sabtu.

Serbuan bermula jam 12.30 tengah malam dan berakhir jam 3.10 pagi itu dijalankan hasil maklumat risikan yang mendapati wujud aktiviti menyalahi undang-undang di dua premis hiburan terbabit.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Noor Dellhan Yahaya, berkata mereka yang ditahan terdiri daripada dua lelaki tempatan, serta seorang lelaki dan 25 wanita warga asing berusia antara 22 hingga 37 tahun.

Menurutnya, hasil siasatan awal mengesyaki 25 wanita warga asing yang ditahan itu bekerja sebagai pelayan pelanggan (GRO) di dua pusat hiburan berkenaan.

“Dua lelaki tempatan yang ditahan pula berperanan sebagai penjaga premis. Kedua-duanya kini direman empat hari sehingga 20 Disember ini untuk siasatan lanjut.

“Untuk 26 warga asing yang ditahan, mereka kini direman 14 hari mengikut Seksyen 51 (5) (b) Akta Imigresen 1959/63,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Noor Dellhan berkata, semakan mendapati salah satu premis hiburan itu beroperasi tanpa lesen sah manakala satu lagi premis beroperasi dengan lesen yang sudah tamat tempoh.

“Pada serbuan itu juga kita merampas pelbagai peralatan antaranya alat kawalan muzik, pembesar suara, mikrofon, telefon bimbit dan resit perniagaan.

“Siasatan kes ini dijalankan mengikut Seksyen 4 (1) Akta Hiburan (Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur) 1992, Seksyen 55B Akta Imigresen 1959/63 dan Peraturan 39 (b) Peraturan-Peraturan Imigresen 1963,” katanya.

Dalam pada itu, pihaknya menyeru orang ramai untuk memberikan kerjasama dan menyalurkan maklumat tentang sebarang kegiatan yang menyalahi undang-undang. 

Sebarang maklumat boleh disalurkan ke Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi di talian 03-26002222 atau mana-mana balai polis yang berhampiran. РBHOnline

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top