Terkini

DBKL diarah tebang pokok berisiko tinggi – Dr Zaliha

DEWAN Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) diarahkan segera mengambil tindakan menebang pokok-pokok yang berisiko tinggi susulan kejadian terbaru pokok tumbang di ibu negara.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Wilayah Persekutuan) Dr Zaliha Mustafa berkata, DBKL juga pada masa sama diarahkan menambah baik Pelan Pengurusan Pokok Rendang dan menyediakan garis panduan baharu berkaitan pokok berusia atau berisiko tinggi yang dijangka siap pada Julai ini bagi memastikan insiden sama tidak berulang.

“Susulan insiden pokok tumbang hari ini yang hanya berselang seminggu dari insiden di Jalan Sultan Ismail, saya telah mengarahkan DBKL untuk mengambil tindakan segera dengan menebang pokok-pokok yang berisiko tinggi di Kuala Lumpur.

“Bagi memastikan kelestarian alam terus dijaga dan diberi perhatian, DBKL juga perlu memperincikan program penggantian semula pokok termasuk dengan meneliti kaedah-kaedah bagi memastikan pokok tersebut utuh dan selamat untuk jangka masa panjang,” katanya dalam satu kenyataan.

Hal ini berikutan kes sebatang pokok tumbang di Jalan Pinang berhadapan Kuwait Bank di ibu kota dan hampir terkena kenderaan yang membawa Ketua Menteri Melaka Ab Rauf Yusoh pada Isnin.

Difahamkan, kokok berkenaan sebaliknya menghempap bahagian belakang kereta peronda polis jenis, sebuah Proton X70, yang mengiringi Ab Rauf.

Pada 7 Mei lalu, telah berlaku kejadian pokok tumbang di Jalan Sultan Ismail akibat hujan lebat dan angin kencang, meragut nyawa seorang lelaki dan menghempap 17 kenderaan.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top