Terkini

DBKL keluarkan 21 notis kompaun atas pelbagai kesalahan lalu lintas menerusi Ops Bersih

DEWAN Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah mengeluarkan 21 notis kompaun atas pelbagai kesalahan menerusi Operasi Bersepadu Bersih (Ops Bersih) yang dilaksanakan di Lebuh Raya Hubungan Timur-Barat, Taman Connaught, Kuala Lumpur pada tengah hari Selasa.

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan oleh DBKL, tindakan kompaun tersebut dilaksanakan menerusi Undang-Undang Kecil Pengangkutan Bahan (WPKL) 1997 dan Akta Jalan Parit dan Bangunan 1974.

“Operasi ini turut dilaksanakan bersama Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) serta Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp).

“Dalam Ops Bersih kali ini, sebanyak 98 buah kenderaan telah diperiksa dan selain DBKL, pihak PDRM telah mengeluarkan 21 notis kompaun, pihak JPJ pula 23 notis kompaun dan SWCorp turut mengeluarkan 3 notis kompaun di atas pelbagai kesalahan lalu lintas,” katanya.

Ops Bersih merupakan gabungan tindakan penguatkuasaan yang dilaksanakan secara bersepadu bersama agensi sahabat.

Ia melibatkan kenderaan persendirian atau kenderaan perdagangan yang melakukan kesalahan am trafik, pemeriksaan tahap kebersihan kenderaan, pencemaran asap dan permit laluan kebenaran mengangkut bahan yang melalui mana-mana jalan awam sekitar pusat bandar.

Ia juga termasuk pemeriksaan ke atas pemandu kenderaan yang melakukan kesalahan seperti cukai jalan tamat tempoh, tiada lesen memandu dan lain-lain kesalahan am mengikut bidang kuasa di bawah agensi masing-masing.

Pihak DBKL turut menyatakan tindakan khas Ops Bersih tersebut akan diteruskan di lokasi tumpuan (hotspot) lain selepas ini. — KL Viral

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top