Jaguh berbasikal trek negara, Azizulhasni Awang sekali lagi membuktikan dirinya masih berbisa apabila berjaya meraih pingat perak dalam acara keirin di Piala Trek Jepun 2 yang berlangsung di Velodrom Izu, Shizuoka.
Kejayaan itu melengkapkan aksi cemerlang The Pocket Rocketman selepas sebelum ini membawa pulang pingat gangsa dalam siri pertama kejohanan sama pada Jumaat lalu.
Teruskan MembacaDalam perlumbaan final, Azizulhasni menamatkan saingan di belakang pelumba tuan rumah, Shinji Nakano, manakala Shoichi Ona melengkapkan podium di tempat ketiga.
Sementara itu, pemenang emas siri pertama, Kaiya Ota, pada awalnya menamatkan perlumbaan di kedudukan kedua namun dibatalkan selepas didapati melakukan kesalahan teknikal.
Turut beraksi, Shah Firdaus Sahrom yang sebelum ini meraih perak dalam siri pertama kali ini sekadar menamatkan perlumbaan di kedudukan kesembilan bagi penentuan tempat ketujuh hingga ke-12.
Bagi acara wanita pula, Nurul Izzah Izzati Asri dan Alyssa Farid terpaksa beraksi dalam perlumbaan klasifikasi selepas gagal layak ke final.
Nurul Izzah yang sebelum ini membawa pulang gangsa menamatkan saingan di tempat ketujuh, manakala Alyssa pula berada di kedudukan ke-10.
Dalam masa sama, Azizulhasni turut meluahkan rasa terharu dan berterima kasih kepada penyokong Malaysia serta peminat tempatan yang hadir memberi sokongan sepanjang kejohanan berlangsung di Jepun.
Menurutnya, kejohanan itu menjadi medan persiapan penting buat dirinya dan pasukan negara menjelang saingan lebih besar selepas ini.















