Terkini

7,000 warga Labuan titip doa kesejahteraan kepada Palestin

KIRA-KIRA 7,000 warga Labuan membabitkan pelbagai latar belakang menyertai Himpunan Solidariti Palestin bagi mendoakan kesejahteraan rakyat Palestin, semalam.

Perhimpunan sebagai tanda sokongan terhadap perjuangan Palestin itu dianjurkan oleh Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Perbadanan Labuan (PL) dan Jabatan Agama Islam (JAWI) Labuan.

Menurut kenyataan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan Labuan, penganjuran perhimpunan itu bertujuan bagi menyokong perjuangan rakyat di Palestin dalam mempertahankan hak mereka daripada dijajah.

“Objektif utama penganjuran ini adalah bagi menerapkan kesedaran kepada seluruh warga Labuan tentang nilai kemanusiaan sejagat dan nikmat kemerdekaan yang perlu dihargai.

“Selain itu, dengan penganjuran perhimpunan ini juga perlu membantu saudara kita di Palestin dengan sedaya yang mampu,” jelas kenyataan itu, semalam.

Pada perhimpunan seawal pagi itu dimulakan dengan Solat Hajat dan Doa Munajad serta alunan zikir yang dipimpin oleh Timbalan Mufti Pejabat Mufti Labuan Dr Nik Azlan Nik Man dan seterusnya acara perarakan solidariti di beberapa jalan sekitar pusat bandar Labuan.

Dalam pada itu, sebanyak RM29,424.15 kutipan derma berjaya dikumpul dan akan diserahkan kepada Aman Palestin Berhad untuk disalurkan kepada rakyat Palestin yang kini mengalami kesusahan disebabkan peperangan. – WILAYAHKU

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top