Terkini

“Beli perfume dapat percuma iPhone 15…” – Pempengaruh ‘pancing’ pengikut warga B40 dikritik

PERKONGSIAN video seorang individu di platform TikTok mencuri perhatian warganet selepas dia membongkarkan modus operandi digunakan oleh seorang pempengaruh telah menipu ramai orang mengatakan dia mahu memberikan hadiah istimewa seperti, kereta, telefon pintar jenis iphone dan wang tunai kepada para penonton live miliknya.

Menerusi video tersebut, individu itu mendakwa pempengaruh popular telah menipu ratusan ribu warga B40 dengan menjanjikan untuk menghadiahkan sebuah kereta secara percuma.

“Mula-mula dia kata nak bagi kereta tapi sebenarnya dia tidak mahu memberi kereta tersebut, korang kena scam buta-buta.

“Kawan saya pernah bertanya kepada dia, adakah dia betul-betul mahu menyerahkan keretanya kepada pemenang? Dia hanya ketawa lalu menyatakan bahawa itu semua hanya kandungan semata-mata,” katanya dalam video tersebut.

Dalam pada itu, Aisar sekali lagi menipu orang ramai di mana dia mendakwa kereta berkenaan sedang rosak lalu menggantikan hadiah tersebut dengan wang tunai.

“Dan saya paling kesian, yang kena scam ini kebanyakannya rata-rata warga B40 yang kurang berkemampuan,” ujarnya.

Sementara itu, Aisar juga pernah menjanjikan untuk memberi biji telefon pintar jenis iPhone 15 secara percuma setiap hari kepada 30 orang pembeli terawal minyak wangi yang dijualnya menerusi segmen ‘Live’ di TikTok.

“Hari-hari dia (Aisar) mahu memberi sebanyak 40 biji iPhone, 40 biji darab dengan purata harga sebiji iphone berharga RM2,500, jadi hari-hari dia habis RM100,000 untuk bagi iPhone maknanya dia sudah berbuat demikian selama sebulan bersamaan dengan 30 hari, dia telah habis RM3 juta selama sebulan untuk pemberian iPhone secara percuma.

“Tiada orang gila dalam dunia ini akan habis duit sebanyak RM3 juta untuk bagi iPhone percuma malas hasil jualan minyak wanginya juga kurang dari jumlah tersebut, ini adalah lebih daripada jumlah pendapatannya,” tegasnya.

Selain itu, ada yang mendakwa pihak Aisar menggunakan kotak iPhone yang sama dalam ‘live’ yang dibuat setiap hari dan kebanyakannya di belakang kotak iPhone yang dijanjikan tidak memaparkan sebarang tulisan atau nombor siri malah kotak itu juga boleh didapati melalui pembelian dalam talian.

Terdahulu, seorang wanita telah bertukar emosi daripada teruja kepada kecewa selepas tidak mendapat iPhone 15 seperti dijanjikan pempengaruh berkenaan.

Pengguna tiktok itu menerima bungkusan daripada pempengaruh itu setelah dia menjadi 30 pembeli terawal perfume usahawan itu dalam satu sesi live khas memilih pemenang iPhone 15.

Malangnya selepas dia membuka bungkusan itu, ternyata tiada iPhone di dalamnya. Yang ada hanyalah kad ucapan yang bertulis, “Assalamualaikum, maaf mungkin rezeki anda buka  di Live, jangan risau kerana anda masih berpeluang memenangi motosikal atau wang tunai RM50 daripada pempengaruh berkenaan.

Orang ramai dinasihatkan untuk tidak terpengaruh dengan tipu helah yang dijanjikan sebaliknya terus memboikot pempengaruh yang hanya mampu janji manis di mulut tapi tidak mampu untuk mengotakannya. — KL Viral

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top