Terkini

DBKL keluar 120 kompaun, tunda 12 kenderaan

DEWAN Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mengeluarkan 120 kompaun dan menunda 12 kenderaan yang menghalang lalu lintas di Jalan Klang Lama dan Jalan Dutamas, Kuala Lumpur pada Jumaat.

DBKL dalam satu kenyataan berkata, tindakan itu dilaksanakan oleh Jabatan Siasatan Penguatkuasaan Trafik (PDRM) dan Jabatan Alam Sekitar (JAS) melalui Operasi Bersepadu Halang Siri 2/2024.

Menurutnya, sejumlah 235 buah kenderaan melibatkan lori, kereta dan motorsikal telah diperiksa dan dibuat tindakan pengeluaran notis kompaun kepada pemilik atau pemandu yang membuat kesalahan halangan lalulintas termasuk meletak kenderaan di laluan awam dan halangan tidak berpatutan menerusi kesalahan dibawah Kaedah-Kaedah Lalu Lintas Jalan 1959 dan Akta Pengangkutan Jalan 1987.

“Kenderaan yang ditunda telah dialihkan ke Depoh Simpanan Tunda Kenderaan DBKL Jalan Pahang untuk penyimpanan sementara dan proses tuntutan dokumentasi.

“Manakala pihak PDRM telah mengeluarkan 49 notis kompaun, dan pihak JPJ sejumlah 33 notis kompaun pelbagai kesalahan halangan lalulintas, pelanggaran isyarat lalulintas termasuk kepada pemandu kenderaan yang gagal mengemukakan dokumen cukai jalan atau lesen memandu tamat tempoh,” katanya.

Difahamkan, kerjasama dan tindakan bersepadu ini, akan diteruskan dilokasi tumpuan (hotspot) yang lain. Pengguna jalan raya diingatkan agar sentiasa mematuhi peraturan dan isyarat lalulintas yang telah ditetapkan pihak berkuasa.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top