Terkini

PARLIMEN: Sumbangan Tunai Rahmah dibuka sepanjang tahun bermula bulan ini

Bermula bulan ini, permohonan baharu Sumbangan Tunai Rahmah (STR) akan dibuka sepanjang tahun berbanding sekali setahun sebelum ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata perkara itu dipersetujui kerajaan dalam usaha menambah baik permohonan STR.

Beliau yang juga Menteri Kewangan, turut mengumumkan STR Fasa 4 akan disalurkan kepada penerima pada 7 November ini.

“Seramai 5.2 juta penerima akan mendapat STR antara RM100 hingga RM1,200 manakala permohonan rayuan yang diluluskan menerima antara RM100 hingga RM2,500 secara sekali gus.

“Nilai keseluruhan STR Fasa 4 bernilai RM2.1 bilion,” katanya ketika menggulung perbahasan peringkat dasar Rang Undang-Undang Perbekalan 2024 bagi Kementerian Kewangan di Dewan Rakyat.

Pada tahun hadapan, peruntukan STR ditingkatkan daripada RM8 bilion kepada RM10 bilion bagi membolehkan kadar maksimum STR ditingkatkan daripada RM3,100 kepada RM3,700.

Bagi Sumbangan Asas Rahmah (SARA), Perdana Menteri berkata ia akan diperluas daripada isi rumah miskin tegar kepada merangkumi golongan miskin.

Untuk itu, Anwar berkata, kadar SARA ditingkatkan daripada RM600 kepada RM1,200 dengan bilangan penerima manfaat meningkat daripada 200,000 penerima kepada sekitar 700,000 penerima.

“Mekanisme SARA akan digunakan sebagai pendekatan baharu pemberian semula subsidi secara bersasar.

“Dengan pemberian SARA secara bulanan, ini dapat memastikan golongan miskin mendapat bekalan barangan makanan asas yang mencukupi,” katanya.

Pelbagai

Scroll to Top