Terkini

Selami variasi seni kreatif di 5 muzium kesenian Kuala lumpur

MALAYSIA kaya dengan seni tradisional dan kraftangan seperti batik, songket, anyaman rotan, dan manik Nyonya. Apabila negara mengalami perubahan politik, sosial dan budaya, dunia seni menterjemahkannya kepada idea. Oleh itu, galeri secara metafora adalah nadi Malaysia dahulu, kini dan masa depan.

Berikut KL VIRAL menyenaraikan 5 muzium seni yang wajib untuk anda lawati:

1. Muzium dan Galeri Seni Bank Negara Malaysia

Ruang yang berbeza menampilkan enam seksyen galeri dan menyelami sejarah ekonomi Malaysia, kewangan, dan peranan Bank Negara dari zaman sebelum merdeka hingga sekarang. Banyak pameran interaktif menanti anda serta ruang hiburan kanak-kanak iaitu Galeri Kanak-kanak.

Alamat: Sasana Kijang, 2, Jalan Dato Onn, 50480 Kuala Lumpur
Waktu operasi: 10 pagi – 5 petang (tutup setiap Isnin)

2. UR-MU (Urban Museum)

Muzium unik ini terletak di kawasan perumahan Bukit Bintang menampilkan kurasi karya seni eklektik milik persendirian. Itu sahaja membezakannya daripada muzium seni lain. Pada dasarnya, UR-MU merangkumi penduduk Asia Tenggara, budaya, harapan dan impian mereka, dan kebiasaan mereka.

Alamat: 3, Jalan Bedara, Bukit Bintang, 50200 Kuala Lumpur, Malaysia
Waktu operasi: 10 pagi – 8.30 malam (tutup setiap Isnin)

3. Balai Seni Negara

Pameran sentiasa berubah, jadi ia patut dikunjungi sebulan sekali. Pameran yang ada di Balai Seni Negara mempamerkan hasil seni yang luar biasa dan terdapat juga maksud yang mendalam serta simbolik kepada cara penghasilannya. Suasana yang tenang membuatkan pemuja seni jatuh cinta dan mendalami maksud disebalik pameran yang cuba disampaikan oleh pengkarya setiap pameran.

Alamat: No 2, Jalan Temerloh, Titiwangsa, 53200 Kuala Lumpur
Waktu operasi: 9.00 pagi – 5.00 petang (setiap hari)

4. Muzium Kesenian Islam Malaysia

Bangunan Muzium Kesenian Islam ini direka oleh rakyat Malaysia yang mempamerkan keindahan senibina Islam. Ciri-cirinya yang paling menonjol adalah binaan lima kubah. Empat kubahnya boleh dilihat dari luar, sementara kubah kelima hanya boleh dilihat dari dalam bangunan.

Muzium ini mempunyai 12 galeri utama yang diklasifikasikan mengikut jenis artifak tersebar di tahap 3 dan 4. Tahap 3 daripada tuan rumah muzium Galeri Quran dan Manuskrip, Galeri Seni bina Islam, Galeri India, Balai Cina, Melayu lama Galeri Dunia serta Bilik Syria Uthmaniyah dibina semula sejak abad ke-19. Pelawat juga boleh meneruskan tingkat atas ke Tahap 4 yang menjadi tuan rumah paparan barang kemas, tekstil, senjata dan perisai, seramik dan kaca Islam purba .

Alamat: 3, Jalan Bedara, Bukit Bintang, 50200 Kuala Lumpur, Malaysia
Waktu operasi: 9.30 pagi – 6.00 petang (setiap hari)

5. Kuala Lumpur City Galeri

Sebelum ini, bangunan tersebut adalah Pejabat Percetakan Kerajaan siap pada tahun 1899, premis itu telah diubah suai menjadi galeri pada tahun 2012. Di hadapan Galeri Bandaraya Kuala Lumpur, anda akan dapati arca ikonik ‘I love KL’ yang menjadi tempat popular untuk bergambar buat pengunjung dari luar dan dalam negara.

Di dalam bangunan warisan ini, anda akan temui galeri yang mengandungi foto, peta dan arca KL pada zaman dahulu. Tetapi, pameran terkemuka ialah model skala besar KL yang menakjubkan yang disertakan dengan persembahan audio-visual.

Alamat: Dataran Merdeka, 27, Jalan Raja, 50050 Kuala Lumpur
Waktu operasi: 9.00 pagi – 6.00 petang (tutup setiap Selasa)

Selami jiwa dengan seni kreatif warisan pada zaman dahulu hingga kini serta penambahan pameran berbentuk moden dan mempunyai nilai dan makna yang tersendiri.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top